peripartum psychische problemen

Gekleurde muisjes?

Eén op de tien vrouwen ervaart psychische problemen rondom de zwangerschap. Om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen, schrijf ik deze blog. Een deelneemster van een Centering Pregnancy-groep beschreef haar kraamperiode als een regenboogwolk vol gemengde gevoelens. Ik vond dit zo’n mooie metafoor en naast de regenboogwolk bestaan er ook veel donkergrijze en zelfs zwarte wolken. Iets waar niemand iets aan kan doen en waar je je als ouder nooit voor hoeft te schamen.

Het mooie aan groepsgerichte geboortezorg is dat onderwerpen zoals kraamtranen, postpartumdepressie, postpartumpsychose en trauma uitgebreid worden besproken. Wat houdt het in, hoe herken je het bij jezelf of een naaste, wat zijn de symptomen van depressieve klachten bij de partner en waar kun je hulp zoeken? We vragen deelnemers voor de bevalling al actief na te denken over hun hulpbronnen, zowel op emotioneel vlak als praktisch. Vrouwen die eerder een postpartum-depressie hebben meegemaakt en hierover vertellen, doorbreken een taboe, want het kan echt iedereen overkomen. Een deelnemende vrouw deelde ook haar ervaring met OCD na de geboorte van haar eerste kind, inclusief de agressieve gedachten naar haar baby toe en het proces voordat ze durfde hulp in te schakelen. De andere vrouwen reageerden begripvol; haar verhaal wekte geen angst, maar zorgde juist voor verbinding en doorbrak opnieuw een taboe.

Via IMH Nederland volg ik op dit moment de e-learning over peripartum psychische problemen en kreeg ik de link naar de podcast “Zwarte Muisjes”. In deze podcast spreekt Maarten Dallinga met vrouwen die rondom hun zwangerschap depressief en angstig werden, een psychose kregen of PTSS ontwikkelden. Deze podcast raad ik ten zeerste aan voor iedereen die werkt met ouders tijdens de kinderwens, zwangerschap, bevalling en de periode daarna. Naast waardevolle informatie worden er vooral ervaringsverhalen gedeeld die van onschatbare waarde zijn. Ook voor (toekomstige) ouders zelf is het heel waardevol om te luisteren.

Als 1000dagencoach zie https://www.jaba-abc.nl/1000dagen-coaching/ voor meer informatie, begeleid ik ook (aanstaande) ouders tijdens de periode van kinderwens, zwangerschap en na de bevalling en naast de preventieve zorg is er ook de curatieve zorg veelal in samenwerking met bijvoorbeeld de POP-poli, de Jeugdgezondheidszorg, huisarts, informele netwerk etc. Het is zo belangrijk wanneer ouders de schuld en schaamte achter zich kunnen laten en de intense periode die zij hebben doorgemaakt een plek in hun leven kunnen geven. Ik zie ouders groeien en weer vertrouwen krijgen in henzelf en het allerbelangrijkste: kunnen genieten van hun gezin.

 

Zie hieronder de links naar de podcast en naar interessante websites:

https://podcastluisteren.nl/pod/Zwarte-Muisjes

https://www.heyhetisoke.nl/

https://centeringzorg.nl/centeringpregnancy/

Meer blogs

Filmpraat

Filmpraat

Communicatie; je kunt niet niet-communiceren (Watzlawick) en om precies die reden vind ik communicatie zo interessant, ook om aan te bieden als...

Lees meer
Alice van der Pas

Alice van der Pas

Alice van der Pas, wie kent haar niet? Haar ouderschapstheorie is een leidraad voor menig professional die ouders begeleidt bij het ouderschap...

Lees meer
Krachtige jongeren

Krachtige jongeren

Samen met een team van bevlogen collega's werkte ik bij het team Jeugd en Veiligheid, waar ik voornamelijk als mentor optrad voor jongeren die...

Lees meer