Wie ben ik

Janet Bakker

Woonachtig in Amersfoort, geboren in 1971 en moeder van twee kinderen. Samen met mijn vriend en zijn zoon genieten we gezamenlijk van het leven. De kinderen zijn jongvolwassen en zo groeien wij mee in het ouderschap van onze kinderen. Liefdevol loslaten met vertrouwen en verbonden blijven.

Naast werk en gezin, breng ik samen met mijn vriend veel tijd door op het water. De tijd die overblijft besteed ik graag aan vrienden: samen eten, wandelen, terrasje, spelletjes doen en natuurlijk heel veel bijkletsen.

Mijn favoriete vakantieland is Noorwegen waar ik veel met mijn kinderen heb rondgereisd. De overweldigende natuur, de rust, het verplicht onthaasten door o.a. de verschillende dieren op de weg en de schoonheid van het landschap.

Jeugd

Als kind ben ik opgegroeid met gescheiden ouders en bekend met psychiatrie en armoede in het gezin. Ik heb ervaren hoe het is om al vroeg voor jezelf te moeten zorgen en op latere leeftijd zelf je kansen te creëren. Het heeft me gebracht waar ik nu sta en daar ben ik trots op. Ik heb geleerd om te denken in mogelijkheden, dat klagen geen zin heeft en dat er altijd mensen zijn die naast je willen staan.

LOOPBAAN

Mijn loopbaan begon in 1989 op een kinderdagverblijf in Loosdrecht waarbij ik verwonderd kon zijn over al die kleine verschillende mensjes en hun ouders. Wat een diversiteit!!

De ontwikkeling en opvoeding van het jonge kind wekte mijn interesse en dit heeft mij doen besluiten de studie HBO Pedagogiek (afstudeerrichting Opvoedondersteuning) te gaan volgen. Stage liep ik in Amersfoort bij het Opstapproject, een onderdeel van een programma Voor- en Vroegschoolse Educatie waarbij kinderen, ouders en onderwijs een belangrijke rol speelden in het vergroten van onderwijskansen.

Als onderdeel van een multicultureel team heb ik veel geleerd over de diversiteit binnen de samenleving. Na het behalen van mijn HBO-diploma ben ik verbonden gebleven aan de organisatie waar ik stage liep.

Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest binnen de Voor- en Vroegschoolse Educatie ben ik me gaan specialiseren in het begeleiden van gezinnen met (complexe) opvoedvraagstukken. Daarvoor heb ik de HBO+ opleiding PPG Basis en TOP gevolgd waarbij naast het adviserend samenwerken met ouders er veel aandacht was voor het systeemgericht werken.

Gedrag heeft een relatie met de context

Jeugd

Interessant is dat problematisch gedrag van kinderen vrijwel nooit op zichzelf staat en een relatie heeft met de context waarin ze opgroeien.

In 2013 ben ik jongeren tussen de 18 en 25 jaar gaan begeleiden. Voorop stond begeleiding bij het zelfstandig leren wonen waarnaast veel vraagstukken rondom identiteit, onderwijs, gezin van herkomst, middelengebruik, seksualiteit en relaties, trauma, etc. aan de orde kwamen. Veel van deze jongeren waren als alleenstaande minderjarige vluchteling naar Nederland gekomen en hadden een grote uitdaging voor zich. Wat een kracht en doorzettingsvermogen heb ik gezien in de twee jaar dat ik deze jongeren mocht begeleiden.

In 2017 heb ik de HBO+ opleiding tot lichaamsgericht Traumacoach afgerond aan het ATMA-instituut in Amersfoort. Deze opleiding heeft mij als persoon zoveel gebracht en geïnspireerd dat ik vanuit een holistische visie ben gaan werken. Dat betekent dat ik kijk naar de mens als geheel en naar alle relevante factoren die van invloed zijn op het menselijk gedrag.

 

Preventie

Sinds 2019 ben ik landelijk gecertificeerd als facilitator CenteringZorg en sluit ik regelmatig aan als co-begeleider bij CenteringZwangerschapbijeenkomsten van verschillende verloskundigenpraktijken.

Mijn interesse in het belang van de eerste1000dagen groeide en in 2022 heb ik de HBO+ opleiding tot 1000dagencoach succesvol afgerond.

Tot juli 2021 werkte ik naast JaBa-ABC bij SOVEE als Jeugd- en Gezinswerker. Een prachtige organisatie met een groot hart voor kinderen, jongeren en hun gezin. Naast het begeleiden van gezinnen en jongeren, gaf ik opvoedcursussen en thema-bijeenkomsten en hield ik me bezig met de kwaliteitszorg binnen de organisatie.

Diversiteit

Het werken met collega’s en ouders vanuit verschillende (sub)culturen heeft mij als persoon enorm verrijkt. De gastvrijheid, het wederzijds respect voor elkaar en het ontdekken van de vele overeenkomsten ervaar ik nog steeds als heel waardevol.

Contactformulier

Contact

Janet Bakker
telefoon: 06-53721485
mail: info@jaba-abc.nl

Bedrijfsgegevens
KVK: 7817850
SKJ: 100000256
NOBCO: 32689
AGB-code: 94110381/94066714
Rekeningnummer: NL75RABO0355385074
BTWnummer: NL003298424B40